Eigenlijk is het een rare naam, toch, ‘wetsuit’? Het betekent letterlijk ‘nat pak’, wat nergens op slaat aangezien het doel van een wetsuit is om droog te blijven. Waarom heet het geen ‘drysuit’? Of zou dat dan weer een soort pak zijn waar je juist nat van wordt? Hoe het ook zij, het surfpak zorgt ervoor dat je prestaties beter worden en blijven…

Wat is een wetsuit?

Zoals hiervoor al aangekondigd is een wetsuit een surfpak die ervoor zorgt dat je bestemd bent tegen ieder weertype. Voor ieder weertype is een andere dikte ‘neopreen’ nodig. Neopreen is een elastomeer (synthetisch rubber) dat verkregen wordt door de polymerisatie van chloropreen. Dat zijn een boel moeilijke woorden bij elkaar, maar het gaat er eigenlijk om dat dit synthetische rubber bedoeld was als oliebestendig substituut voor natuurrubber. De aanwezigheid van chlooratomen maakt neopreen chemisch inerter (reageert nauwelijks met andere chemische stoffen) dan natuurrubber. Daarbij is het sterker klevend. De eigenschappen van het rubber zijn in feite beter. Dat is natuurlijk goed voor de wetsuit: hoe minder het reageert met andere stoffen, hoe afstotender (en dus warmer) het is.

Welke wetsuit voor welke sport?

Een wetsuit is dus vooral bekend als surfpak, maar er zijn natuurlijk nog veel meer andere sporten waarvoor zo’n pak gebruikt kan worden. Zo zijn er ook verschillende wetsuits voor verschillende omstandigheden. Bij boardsports (zoals wakeboarden) is het belangrijk dat het pak flexibel is. Bij zeilen is het belangrijker dat er bescherming is op punten waar veel slijtage voor kan komen.

Zo is er voor iedere sport een ander pak

Dus voor iedere sport is er een ander soort wetsuit. Zo maakt het ook nog uit in welke water- en luchttemperatuur je sport. De dikte van het neopreen is hiervan afhankelijk. Natuurlijk denk je meteen: ‘Maar in de winter is het toch kouder dan in de zomer?’ Inderdaad: in de winter is het prettig om een steamer te dragen. Een steamer wetsuit heeft een thermo-voering aan de binnenkant. Zo ben je extra beschermd tegen de kou. In de zomer kun je kiezen voor een wetsuit met korte mouwen (aan zowel armen als benen). ‘Dry’ in de ‘wet’-suit… Veel watersportplezier!

Categorieën: Blog