Het is best moeilijk, een vloer kiezen die bij het interieur past. Houten vloeren, laminaat, vinyl… Wat past het beste bij jouw spullen? Om nog maar niet te spreken over de verschillen in prijs, kleur, voor hoeveel vierkante meter… Zullen we het even op een rijtje zetten?

Het verschil tussen houten vloeren, laminaat en vinyl

Een houten vloer blijft heel lang goed. Als het beschadigt zie je het niet meteen, want houten vloeren hebben de kenmerk om niet overal gelijk (egaal) te zijn. Laminaat, daarentegen, heeft vaak een terugkomend patroon. Het kan wel kenmerken hebben van een houten vloer, maar eigenlijk is laminaat ‘nep hout’. Vinyl is weer een heel ander slag vloer: het is zeil. Het voordeel daarvan is, is dat het goedkoop is, en heel makkelijk en snel te leggen. Laminaat is eveneens redelijk goedkoop (maar wel iets duurder dan zeil, mede vanwege de ondervloer die erbij komt). Ook is laminaat redelijk makkelijk te leggen, maar het is iets gecompliceerder dan zeil (vinyl), en duurt daarom ook langer. Houten vloeren zouden moeten worden gelegd door professionals. Als je dan toch veel uitgeeft voor een vloer, is het de kleinste investering van het iemand laten doen ook wel waard.

Kun je houten vloeren zelf leggen?

Zeker, maar het is niet aan te raden. Een houten vloer is niet goedkoop – en valt mijns inziens zelfs onder de categorie ‘duur’ – dus als je het zelf legt loop je het risico het niet goed te doen. Het zou zonde zijn de houten vloer weg te gooien, dus schakel vooral een professionele vloerenlegger in.

Wat kosten houten vloeren dan?

Houten vloeren zijn niet goedkoop. Je hebt eiken houten vloeren ‘al’ vanaf €17,50 per vierkante meter. Een gemiddelde eengezinswoning is al snel 100 vierkante meter, dus reken maar uit. Je bent minstens €1750 kwijt. Geen goedkope grap, maar als het er eenmaal ligt heb je een investering gedaan voor decennia.

Categorieën: Blog