Startenvind.nl

Weet jij wat vergeten groenten zijn?

vitamine c

Er bestaan groenten in alle soorten, maten, kleuren en smaken. Groentes zijn goed voor de gezondheid en bevatten essentiële stoffen zoals Vitamine C. Broccoli bijvoorbeeld is een echte bron van Vitamine C. Er bestaan ook zogeheten vergeten groenten. Dit zijn groenten die ook daadwerkelijk vergeten worden, terwijl ze in het buitenland soms nog volop gegeten worden. Vanwege de afname van groenteboeren en de toenemende verkoop van groentes in supermarkten, zijn bepaalde groenten op een vergeten spoor geraakt. In deze blog ga ik een aantal van deze vergeten groenten met jullie delen en laat ik zien wat je er allemaal mee kunt maken. Zelf ben ik enorm fan van koken met verschillende, bij voorkeur nieuwe, groentes.

De palmkool

De palmkool is een koolsoort die je vanaf de onderkant nuttigt. Deze koolsoort heeft zijn naam gekregen door de vorm die het krijgt wanneer je de onderste bladeren er vanaf haalt, de vorm van een palm. Het voordeel van de palmkool is dat deze door groeit in de winter en dus het gehele seizoen genuttigd kan worden. Sterker nog, de palmkool smaakt zelfs zoeter als het gevroren heeft. Zelf gebruik ik de palmkool regelmatig door salades of roerbakgerechten. Enkel een paar blaadjes van deze kool geven al een heerlijke smaak aan het gerecht. Daarnaast kun je ook stamppot palmkool maken en zijn pasta’s met palmkool ook erg populair aan het worden.

Crosnes

Grote kans dat je nog nooit van deze groente gehoord heb. Geen zorgen, ik wist tot voor kort ook niet wat voor groente dit was. De Crosnes is een andere benaming voor de Japanse Aardappel. Deze aardappel groeit ondergronds en komt voort uit de Japanse Andoorn. Je kunt de Japanse Aardappel op dezelfde wijze bereiden als bijvoorbeeld de krielaardappel, bakken, koken of frituren. De Crosnes lijkt niet op een standaard aardappel vanwege zijn ‘garnaal-achtige’ vorm. De crosnes schoonmaken kost veel werk, aangezien het moeilijk is de aardappel zandvrij te maken.

Kardoen

De Kardoen en zijn smaak is ook wel te vergelijken met bleekselderij of asperges. De Kardoen groeit voornamelijk in het gebied rondom de Middellandse Zee en wordt in Nederland verkocht in Turkse of Marokkaanse winkels. Ook in landen als Italië en Frankrijk is de Kardoen erg populair. Deze vergeten groente is erg geschikt voor een zomerse stamppot, welke ik afgelopen zomer zelf geprobeerd heb en ik daarom dus ook erg aan kan raden. Ook door de pasta of op je pizza wordt de Kardoen, veelal in Italië, gebruikt.

Mobiele versie afsluiten