Een zwemvest iedereen kent het wel, een van de belangrijkste dingen die je moet hebben als je gaat varen of een watersport gaat doen. Een zwemvest kan je leven redden en is zeer van belang.

Een zwemvest is bedoeld als drijf hulpmiddel.


Dat houdt in dat het je helpt met drijven, alleen dat je wel zelf in de juiste positie moet liggen om niet te verdrinken, dus bijvoorbeeld je hoofd ophoog houden en je benen ook. Vaak zie je zwemvesten bij het waterskiën, kanoën of banaanvaren en bij allerlei andere watersporten. De meeste zwemvesten zijn te herkennen aan het 50N logo.

Zwemvest verplicht.

Een reddingsvest is verplicht om aan boord te hebben als je gaat varen of een watersport gaat uitoefenen. Het is van belang dat kinderen heb standaard dragen in de boot. Een kind is het meeste kwetsbaar en kan het makkelijkste verdrinken. Daarom moeten kinderen er standaard een aan hebben. Je ziet steeds vaker dat mensen een reddingsvest hebben. Een reddingsvest is om je leven te kunnen redden. En je reddingsvest helpt daar ook bij maar je moet we je eigen positie innemen om niet te verdrinken.

Er zijn 4 Europese normen die gelden voor een zwemvest

  • EN 393: 50 Newton Dit zwemvest is alleen geschikt voor mensen die al goed kunnen zwemmen. Als je bewusteloos raakt dan wordt je niet zoals bij een reddingsvest automatisch op de rug gedraaid. Je kunt dit zwemvest dragen vanaf 40 kilo lichaamsgewicht.
  • EN 395: 100 Newton drijfvermogen. Dit vest heeft iets meer drijvermogen en kan daardoor ook op wat ruiger water gebruikt worden. Als je bewusteloos raakt is de kans groot dat je het overleeft omdat dit vest je hoofd redelijk goed boven water houdt, maar helemaal zeker ben je daar niet van.  Als je niet teveel kleding draagt is de kans groter dat je het bij bewusteloosheid overleeft.
  • EN 396: 150 Newton drijfvermogen.Bedoeld voor zowel zwemmers als mensen die niet kunnen zwemmen. Dit vest helpt je 100% bij bewustloosheid bij de goede kleding. Bij het dragen van zware en waterdichte kleding is het niet helemaal 100% veilig bij bewustloosheid
  • EN 399: 275 Newton drijfvermogen. Bedoeld voor zowel zwemmers als mensen die niet kunnen zwemmen, op een open zee en onder extreem zware weersomstandigheden. Dit vest is ook geschikt voor mensen die zware en waterdichte kleding en is onder de meeste weersomstandigheden helemaal veilig bij bewusteloosheid.

De prijs in de en verschillen best wel erg. Je kan een zwemvest van 200 euro kopen of van 20 euro. Het ligt natuurlijk ook aan de kwaliteit van de zwemvesten. De kwaliteit bepaald uiteindelijk de prijs van de vesten. En zoals ik al zei. De vesten verschillen heel erg van prijs.

Categorieën: Blog