Zwangerschap, voor velen vaders en moeders een spannende en belangrijke tijd in hun leven. De moeder van het kind staat vast. Over de biologische vader kan je twijfelen. Soms weet je als vader zelf niet of je de biologische vader bent. Soms weet je als moeder niet wie de biologische vader is. Wanneer je deze twijfel hebt kan je ervoor kiezen om een vaderschapstest te doen. Weet je dus niet zeker wie de vader van jouw kind is? Of twijfel je of jij de vader van een kind bent? Dan raad ik je zeker aan om een vaderschapstest te overwegen.

Is een vaderschapstest nodig?

Met een vaderschapstest kan je de biologische vader van jouw kind bepalen. De test omvat een onderzoek naar de biologische verwantschap tussen de mogelijke vader en jouw kind. De uitslag kan je gebruiken om zowel vaderschap aan te tonen of uit te sluiten. Om te kiezen voor een vaderschapstest kan je verschillende redenen hebben. Wil je bijvoorbeeld zeker weten of je de biologische vader bent van een kind? Wil je uitzoeken wie de biologische vader dan wel is? Of wil je bewijzen dat een kind van jou is, wellicht met het oog op een bezoekregeling, voogdij of erfenis? Ook uitsluiten van vaderschap is mogelijk. Dit zodat je bijvoorbeeld af kan zien van een alimentatieregeling. 

Hoe werkt een vaderschapstest?

Bij een vaderschapstest maak je een analyse van het DNA van de vermoedelijke vader en het kind. Het DNA van het kind is voor de ene helft afkomstig van de eicel van de moeder en voor de andere helft uit de zaadcel van de vader. Het DNA is opgebouwd uit 23 paar chromosomen en die zijn opgebouwd uit in elkaar draaiende DNA-ketens. Deze DNA-ketens bestaan weer uit nucleotiden. De volgorde van deze nucleotiden bepalen de erfelijke eigenschappen van een persoon. Door deze te vergelijken met de (mogelijke) vader kan je verwantschap uitsluiten of aantonen. De vaderschapstest kan je eenvoudig gebruiken. Door simpelweg de gebruiksaanwijzing te volgen wordt je stap voor stap meegenomen in het gebruik van de test.

Betrouwbaarheid

Het resultaat van de test wordt met een nauwkeurigheid van 99,99% vastgesteld. Niet alleen jouw DNA kan gebruikt worden. Ook kun je spenen, tissues en haren gebruiken. Als je de vaderschapstest wilt uitvoeren ben je niet alleen afhankelijk van de vader. Het is mogelijk om een broer-zus DNA-test te doen. Of een grootouders DNA-test uit te voeren. Hierdoor kan je als de vermeende vader niet wilt meewerken toch vaderschap vaststellen of uitsluiten. Er zijn dus verschillende manieren waarmee je vaderschap kan bepalen.

Categorieën: Blog