Startenvind.nl

Start en vind een incassobureau

incassobureau plaatje

Als je een eigen bedrijf hebt en op factuurbasis werkt dan weet je dat niet iedere klant op tijd betaald. Dat is best wel een risico want vaak dien je zelf ook zaken te betalen. Ieder bedrijf heeft in meer of mindere mate een proces ingericht om opvolging te doen als de betalingstermijn is overschreden. Ben je intern binnen je bedrijf deze procedure doorgelopen en is het bedrag nog niet op de rekening dan is het tijd om een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau gaat vervolgens ook weer verschillende stappen door om het bedrag geïncasseerd te krijgen. In dit blog vertellen we je er graag meer over zodat je makkelijker een goed incassobureau kunt vinden.

Een incassobureau en minnelijke incasso

De eerste fase bij een incassobureau betreft vaak het bedrag incasseren via minnelijk incasso. Dit betekent dat ze het bedrag gaan proberen te incasseren zonder juridische middelen. Als het goed is heb je zelf ook al een aantal van deze stappen gezet. Toch zijn er genoeg redenen om minnelijk incasso aan een incassobureau over te laten. Als eerste is dat omdat zij veel ervaring hebben met wat werkt en wat niet werkt. Ook is het zo dat je debiteur toch wat meer dwang voelt om te gaan betalen als er een incassobureau achter zit. Veel bedrijven komen daar liever niet mee in aanraking. Ook zijn ze vaardig in het afspreken van regelingen met je klant. Dit is in de praktijk een beproefde manier als je klant in een periode van liquiditeitskrapte zit. Met een regeling probeer je tot een oplossing te komen dat de klant, wellicht in fases, jouw vordering kan voldoen met de liquiditeitskrapte die er is.

Een incassobureau en juridische incasso

Mocht minnelijke incasso uiteindelijk niks opleveren dan kom je in een fase waarin juridische middelen ingezet gaan worden. Dit traject wordt daarom ook juridische incasso genoemd. Niet echt een prettig traject. In deze fase zal de relatie met je klant behoorlijk onder druk komen te staan. Een deurwaarder is vaak onderdeel van dit traject. Deurwaarder is een ambtelijk beroep en wordt vaak ingeschakeld door een incassobureau om een aantal juridische acties uit te voeren. Denk hierbij aan het leggen van een beslag of het tekenen van een vonnis. Met het leggen van beslag zorg je ervoor dat je grip krijgt op vermogensbestanddelen van je klant en stel je zekerder dat je je vordering uiteindelijk ontvangt.

Mobiele versie afsluiten