Een paar dagen geleden werd er een nieuwe serie videokaarten geïntroduceerd: de Nvidia GeForce RTX 2000 serie. Deze videokaarten serie maakt gebruik van volledig nieuwe technologie: RTX (Ray Tracing Effects). Nieuwsgierig naar wat je allemaal kan doen met de Nvidia GeForce RTX kaarten? Dat was ik ook, dus ik heb het voor je uitgezocht. Misschien wil je na het lezen van deze blog ook wel een Nvidia GeForce RTX kaart. Met deze technologie worden videogames realistischer dan ooit.

Ray tracing

Dit is de nieuwste technologie op het gebied van grafische effecten. Ray tracing is een rendering techniek die ervoor zorgt dat er tijdens het spelen directe lichtreflecties en cinematische effecten plaats kunnen vinden. Het zorgt ervoor dat games er meer uit zien als films. De lichteffecten worden realistischer dan ze ooit geweest zijn. Ray tracing werd jarenlang beloofd, maar het duurde lang om de technologie te perfectioneren. Met de nieuwste Nvidia GeForce RTX kaarten wordt deze belofte eindelijk waarheid. Er hebben al demonstraties plaatsgevonden die de kracht van de Nvidia GeForce RTX kaarten liet zien in een testomgeving.

In games

Heel leuk, dat de Nvidia GeForce RTX kaarten zich bewijzen in een testomgeving, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat de ray tracing effects echt in games gebeuren. Dus niet alleen de kaart moet ray tracing ondersteunen, ook de spellen zelf. In spellen zoals Shadow of the Tomb Raider gaat dit waargemaakt worden. Er heeft al een demo plaatsgevonden met dit spel. Die was zeer veelbelovend, met zelfs realistische lichteffecten tijdens een weergegeven nacht van het spel. Vanaf heden gaan er vele andere spellen uitgebracht worden die de lichteffecten van Nvidia GeForce RTX ondersteunen.

Nvidia GeForce RTX of GTX

Ondanks dat de RTX op het moment het paradepaardje is van de videokaarten, hoeft dat niet te betekenen dat je er per se een moet nemen. De GTX series van Nvidia GeForce zijn ook hartstikke prima. En voor de RTX kaarten betaal je ook de hoofdprijs. Dus het is goed om bij jezelf na te gaan wat je belangrijker vindt: de allernieuwste lichteffecten voor realistischere games, of nog steeds realistische games. Overigens zijn de Nvidia GeForce RTX wel de ultieme videokaarten voor creatievelingen die houden van videobewerking, games maken en dergelijke. Ze beschikken namelijk ook over AI en programmeerbare shading. Ik houd het zelf nog eventjes bij mijn oude trouwe GTX 970. Geen ray tracing voor mij, maar wel de voordelen van een Nvidia kaart.

Categorieën: Blog