De computerwereld gaat snel en er worden steeds nieuwe producten ontwikkeld. Dit keer stuitte ik op de term SSD. In eerste instantie had ik geen idee waar het over ging maar was wel geïnteresseerd door de korte omschrijving. Daarom heb ik het een en ander uitgezocht over de SSD.

Wat is SSD?

SSD staat voor solid state drive of solid state disk. Iedereen kent inmiddels de harde schijf wel en dit lijkt een soort opvolger. Het is een medium waarop digitaal gegevens bewaard kunnen worden met behulp van niet-vluchtig of vluchtig geheugen. Ze worden op dit moment vooral gebruikt in computertoepassingen waar vroeger een harde schijf werd gebruikt.

Say what?

Na bovenstaande omschrijving begreep ik het zelf nog steeds niet helemaal. Wat is ssd nou precies? Er waar gebruik je het voor?
Eigenlijk is het in ‘gewone mensentaal’ niet zo moeilijk uit te leggen. De meeste nieuwe computers en laptops werken er automatisch al mee. Het kan worden gebuikt als vervanging van de ‘oude’ harde schijf of je kan het gebruiken om extra geheugen te creëren. Eigenlijk lijkt het heel veel op de harde schijf die we allemaal inmiddels wel kennen. Het verschil zit het hem er vooral in dat een SSD geen bewegende onderdelen meer heeft. Dit heeft als resultaat dat het de SSD sneller, betrouwbaarder en schokbestendiger maakt.

Sneller

De SSD heeft dus een aantal voordelen ten op zichte van de huidige harde schijven. Als ik zeg sneller, dan bedoel ik dat ze gemiddeld vier keer sneller zijn. Dit houdt in dat bijvoorbeeld het opstarten van de computer in no time is gebeurd ten op zichte van de oude situatie. Verder zullen ook andere programma’s op de computer sneller opgestart zijn.

Stiller en zuiniger

Een SSD is veel stiller en gebruikt minder energie dan een gewone harde schijf. Dit komt omdat er geen mechanische onderdelen aanwezig zijn in een SSD. Dit houdt in dat de accu van je laptop langer meegaat en dat het in je omgeving veel stiller is.

Schokbestendiger

Nu komt voor mij het belangrijkste voordeel. Door de ontbrekende mechanische onderdelen is een SSD dus veel beter bestand tegen schokken. Dit zorgt er voor dat de data die op de SSD staan beter beschermd zijn. Hierdoor wordt de betrouwbaarheid vergroot.

Nadelen

Eigenlijk heb ik geen nadelen kunnen vinden. Als ik dan toch een puntje zou moeten noemen, zou ik zeggen dat de prijs wat hoger is. Ik weet niet of dit per se negatief is omdat je natuurlijk ook gewoon voor de kwaliteit moet betalen.

Categorieën: Blog