Laminaat heeft nu niet direct een héél positief imago. Het wordt altijd een beetje afgedaan als het goedkope en minder mooie broertje van parket. Toch is dat niet helemaal eerlijk. Laminaat en parket zijn echt twee verschillende dingen. Het is maar net wat je wilt van je vloer. Wil je een stevige vloer die toch warm aanvoelt? Dan is laminaat echt iets voor jou. Laminaat is namelijk heel sterk en duurzaam en door de houtstructuur voelt de vloer toch warm aan. In ieder geval warmer dan plavuizen. Je kunt op deze vloer gewoon heen en weer rijden met je bureaustoel en ook je (naald) hakken kun je gewoon aan houden, zonder dat de vloer er lelijk van wordt.
Laminaat

Laminaat leg je gewoon zelf

Als je ook maar een klein beetje handig bent, dan kun je gemakkelijk zelf een laminaatvloer leggen. Je hebt alleen de juiste gereedschappen nodig. Je begint met het leggen van de (groene) ondervloer. Deze platen zijn geluiddempend en zorgen voor isolatie. Het fijne aan deze platen is dat je ze gewoon met een scherp mes op maat kunt maken. En snij je een keer verkeerd, dan leg je er een los stukje bij. Niemand die het ziet. Maar dan komt het laminaat aan bod…

Voorbereiding voor het leggen van laminaat

Je zorgt er van te voren voor dat de pakken laminaat in de ruimte liggen waar ze uiteindelijk moeten komen. Zo kunnen de planken alvast acclimatiseren en dat maakt dat het hout minder zal gaan werken. Dan regel je alle gereedschappen die je nodig hebt. Denk dan aan een verstekzaag, een decoupeerzaag, een hamer, een houten blokje en eventueel houtlijm. Voor de zekerheid kun je nog even online gaan en wat filmpjes kijken over het leggen van deze vloer. Ook kun je natuurlijk wat vrienden of familie uitnodigen om samen met jou deze vloer te gaan leggen.

Het daadwerkelijk leggen van laminaat

Tip nummer 1: neem de tijd. Ga jezelf geen druk opleggen door “even” een vloertje te willen leggen. Zeker wanneer je het nog nooit gedaan hebt, is het even puzzelen. Meten is weten, zaag pas in het laminaat nadat je twee keer hebt gemeten. Zo voorkom je dat je verkeerd zaagt en dus planken moet weggooien. Werk rustig en methodisch. Een plank tegelijk. Je zult zien dat je na niet al te lange tijd een schitterende vloer hebt liggen. En dat heb je helemaal zelf gedaan!

Categorieën: Blog