Een displayport connector heeft veel gemeen met de HDMI-kabel. Echter is HDMI is bij de meeste mensen wel bekend, een displayport wat minder. Maar dan heb je ook nog VGA en DVI, het wordt steeds ingewikkelder. Wat is het allemaal en wat zijn de verschillen?

Displayport versus HDMI

Het enige grote verschil tussen een displayportconnector en een HDMI-kabel is dat de displayport beter kan blijven zitten dan HDMI. Het heeft bepaalde knopjes waarmee je het in de monitor kunt klikken, waardoor het beter vast blijft zitten en er minder snel uit vliegt. Beide kabels worden gebruikt om audio- en videomateriaal weer te geven en waar te nemen, en zijn vooral bekend in de computer- en gamingwereld.

VGA en DVI

VGA staat voor Video Graphics Array en DVI voor Digital Visual Interface. Beide kabels werden in de jaren ’90 geïntroduceerd en zijn van origine bedoeld om beeld te laten zien. Hierbij was audio nog buiten beschouwing gelaten. Later is in elk geval de DVI-kabel gebruikt voor digitale gegevensoverdracht. Toch konden beide kabelsoorten niet opboxen tegen hun nieuwe, innovatieve vrienden zoals HDMI.

Displayport ook al verouderd?

Alles gaat tegenwoordig online en iedereen is geconnect met de ‘cloud’. Daarbij: wie heeft er tegenwoordig nog een desktop? Iedereen is mobiel en wil zijn computer overal mee naartoe nemen om te kunnen werken of gewoon online te zijn. Laptops zijn dus – zeker in de laatste jaren – de nieuwe desktops. En eigenlijk zijn de smartphones al de nieuwe laptops. Meer dan de helft van de internetgebruikers doet dat namelijk op hun mobiel, en dat is niet voor niets…

Mobile first

Meer dan de helft die hun mobiel verkiest boven een laptop of desktop om ‘even snel iets op te zoeken’, dus. De meeste mensen herkennen dat wel, maar wie zijn dan nu nog de displayport-, HDMI-, of zelfs VGA- en DVI-gebruikers? De ‘oudere doelgroep’ (en dat ben je al snel) vindt een mobiel geen prettige methode om te internetten, dus waarschijnlijk verkiezen zijn juist de laptop – of zelfs desktop – boven de smartphone. Inclusief displayport, inclusief HDMI, inclusief alle kabels waar je daarbij over kunt struikelen.

Displayport: de toekomst?

Toch is de verwachting dat mensen steeds meer van de kabels (en zo ook de displayport) af willen. Less is more, maar ook: hoe sneller hoe beter. De displayport heeft wel de eigenschap om sneller te zijn dan de ‘cloud’, maar mogelijk zijn de ontwikkelingen die in de toekomst vorderen onverslaanbaar.

Categorieën: Blog