Startenvind.nl

Carbid schieten voor een knallend oudejaarsfeest!

Wie denkt dat  boeren saai zijn en het opgroeien op het boerenland hopeloos is, heeft het mis! Want op het boerenland doen wij aan carbid schieten! Beter bekend als melkbussen schieten! Wil je dit ook eens beleven? Dan kan je hier je carbid kopen, een leuk alternatief voor vuurwerk met oud en nieuw! Je hebt geen illegaal vuurwerk meer nodig als je de knallen van een melkbus hoort!

De hardste knal

Dat carbid schieten beroemd is geworden om zijn harde knallen, weten we allemaal wel. Maar hoe ontstaat deze harde knal eigenlijk? De knal ontstaat als volgt. Het carbid wordt in een melkbus gedaan en wat vochtig gemaakt. Vervolgens wordt de melkbus afgesloten. In de melkbus vormt zich zo het gas ethyn. Als daar een klein vuurtje wordt bijgehouden wordt de deksel van de melkbus gerukt en komt de bal of het deksel soms tientallen meters verder terecht. Die knal is echt oorverdovend. Voor een TV programma is gemeten dat dit wel kan oplopen tot 110 decibel!

Een oude traditie

Waar komt het Carbid schieten eigenlijk vandaan? Het is een eeuwenoude Germaanse traditie! Carbid schieten vindt zijn oorsprong in de Germaanse joelfeesten. Overigens had men toen geen carbid. Het is van oorsprong een vruchtbaarheidsfeest dat rond 900 is ontstaan. Drinken en het eten van everzwijn stonden bij dit feest centraal. Een beetje zoals Asterix en Obelix dus!  Hoe vreemd er in de stad ook tegenaan gekeken wordt, deze traditie is in 2014 als vijftigste terecht gekomen op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. En met een hele goede reden. Iedereen zou deze knallen een keer moeten ervaren wat dat betreft.

Gevaar

Een reden waarom veel mensen tegen carbidschieten zijn, is omdat het niet geheel zonder gevaar is. Als je niet weet wat je doet kunnen er zelfs mensen om het leven komen! Om een paar voorbeelden te noemen. Als je de deksel van de melkbus te stevig vast maakt, knalt de hele melkbus uit elkaar. De scherven daarvan schieten alle kanten op en dat is erg gevaarlijk. Als je te veel water gebruikt dan vliegt alles in de fik. Het is dus echt opletten geblazen.Toch pleit ik om deze traditie in ere te houden. Het hoort namelijk bij vele dorpen echt bij het oudejaarsfeest en eromheen is vaak van alles te doen. . En gelukkig, het is bijna weer oud en nieuw dus we kunnen weer los!

Mobiele versie afsluiten