Het meest populaire gereedschap onder ervaren klusser is toch wel de accuboormachine. Dat is niet voor niets. Dankzij een accuboormachine heb je geen gedoe met snoeren. Bovendien zijn ze behoorlijk krachtig en flexibel te hanteren. Met zo’n machine hoef je geen koffers vol schroevendraaiers mee te nemen. Een goede koffer met zo’n boormachine en schroefbitjes is genoeg voor de meeste klussen. Kortom, erg handig. Maar waar moet je op letten voordat je zo’n machine aanschaft?

Het type klus

Een accuboormachine kan erg flexibel worden ingezet. Dus waar moet je dan rekening mee houden? Er zijn een aantal aspecten die je mee moet nemen tijdens je keuze. Zo moet je ten eerste weten waar je de accuboormachine voor gaat gebruiken. Wat is het type klus dat jij regelmatig hebt? Op basis daarvan kan je uitzoeken hoe zwaar de machine moet zijn. Hiervoor zal je moeten kijken naar de spanning van de accu.

De spanning bepaalt namelijk hoe sterk de boormachine is. Houd er echter wel rekening mee dat de kracht van een accuboormachine niet uitgedrukt is in volt. Dit zou je namelijk wel verwachten. Regelmatig wordt er echter gesproken over de boordiameter. Dit slaat op de diameter van de te maken gaten. Kortom, houd in je achterhoofd wat voor type klussen de machine moet klaren.

De capaciteit van de accuboormachine

Naast de kracht van de accuboormachine moet je ook rekening houden met de capaciteit van de accu. Voordat je naar Ampère-uur (Ah) gaat kijken op de verschillende machines, is het belangrijk dat je eerst bepaalt hoe vaak je de machine gaat gebruiken. Zal je het op een dagelijkse basis gebruiken? Dan heb je een hogere energie-inhoud nodig. Heb je de boormachine eerder sporadisch nodig, dan heb je aan 1 tot 2 Ah genoeg.

De regel is namelijk: hoe hoger het vermogen van de accu, hoe langer je met de accuboormachine kan werken. Als je dit onthoudt, zal het zeker goed gaan tijdens het uitzoeken van een geschikte machine. Daarnaast zijn de meeste machine tegenwoordig uitgerust met een lithium-accu. Deze accu’s laden sneller op en gaan langer mee. Het maakt bij deze accu’s namelijk niet uit voor de levensduur hoe vaak je hem oplaadt.

Verschillende accuboormachines proberen

Uiteraard zijn er nog veel meer kleine aspecten waar je op kan letten tijdens het uitzoeken van een accuboormachine. Zoals het aantal versnellingen, de schroefbitjes en het aantal accu’s. Maar vergeet niet om ook gewoon wat machines uit te proberen. Het is namelijk ook belangrijk hoe de boormachine in jouw hand ligt. Uiteindelijk is het namelijk een kwestie van voorkeuren. Zo vindt de ene een zware boor erg prettig, terwijl de ander liever een lichtere variant gebruikt. De beste accuboormachine is er eentje die de klus klaart. Een merk is dan gemakkelijk voor wie niet wil nadenken over zijn Boormachine. Met bijvoorbeeld een Bosch accuboormachine kan je niet de mist ingaan.

Categorieën: Blog